Γιατί οι e-εφημερίδες δεν ρωτάνε τους τυπογράφους;

Πρίν μερικά χρόνια σαν πρωτοετής φοιτητής πληροφορικής, είχα παρακολουθήσει μια παρουσίαση για δημιουργία κειμένων με χρήση LaTeX  (προφέρεται ‘λάτεχ’). Στη παροσίαση αυτή είχε αναφερθεί ότι η συγκεκριμένη γλώσσα δημιουργήθηκε για να μπορεί ο καθένας να γράφει κείμενα και να παρουσιάζονται ακολουθώντας τις τεχνικές που έχουν τελειοποιήσει με τα χρόνια οι τυπογράφοι με τις οποίες παράγουν βιβλία, εφημερίδες κτλ.

Καθώς διαβάζω αρκετές ειδήσεις από τα ειδησιογραφικά site τα περισσότερα ανήκουν σε εφημερίδες κυρίως, παρατήρησα ότι όλα έχουν ένα συγκεκριμένο πρόβλημα.

Δεν κάνουν justify τα άρθρα τους.   Justify σε ελεύθερη ελληνική μετάφραση σημαίνει να υπάρχει πλήρης στοίχιση στα κείμενα τους.

Τα περισσότερα ακολουθούν τη default στοίχιση  δηλαδή να είναι στοιχισμένα αριστερά.

Είμαι σίγουρος ότι δεν έχετε δει καμία εφημερίδα να στοιχίζει τα κείμενα της αριστερά, οι τυπογράφοι των εφημερίδων ακολουθώντας τους κανόνες με τους οποίους γίνεται ένα κείμενα πιο ευανάγνωστο χρησιμοποιούν πλήρη στοίχιση.

Να σας το δείξω με μερικά παραδείγματα.
nea1imerisia1

Αυτό όμως που με ενοχλεί περισσότερο είναι ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα λύνεται πάρα πολύ απλά με μια εντολή στο css τους.

Text-align : justify;

neaprotagon2imerisia

 

 

Ελπίζω κάποιος που διαχειρίζεται τέτοιους ιστότοπους να επικοινωνήσει με το web designer-developer τους για να τους τα διορθώσει.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*